DİŞ DOLGULARI

Ağızda bulunan bakteriler, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olmaktadırlar. Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:

• Bakteri plağı (Diş plağı adı da verilir),
• Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un gibi),
• Bünyesel etkenler (Dişin yapısı, tükürüğün bileşimi gibi)

Çürük bir diş, çoğu zaman koyu renkli boşluğuyla kolayca tanınır. Fakat bazen çürük gizli kalır ve diş hekimi ancak yardımcı tanı araçlarıyla (diş röntgeni gibi) teşhis koyabilir. Diş çürüğünde diş hekimine başvurmayı gerektiren en önemli belirti ağrıdır. Ağrı, soğuk, sıcak, tatlı veya ekşiden olur. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve etken ortadan kalkınca ağrı da geçer: Fakat tedavi edilmeyen çürüklerde ağrılar bir süre sonra sürekli olmaya başlarlar.

Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır, etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur. Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır.

Mine ve dentin seviyesindeki henüz dişin sinirine kadar ilerlememiş çürüklerin temizlenerek diş dolguları ile restore edilmesi gerekir. Dişte çürüğe bağlı bir boşluk oluşur. Bu yüzden dişin canlı kısmının dış ortamla ilişkisini kesen koruyucu mine tabakası ortadan kalkmış olur. Bu durum estetik ve fonksiyon kaybına sebep olur. Görüntü bozukluğu, ağrı, koku, çiğneyememe, çevre yumuşak dokuların zarar görmesi gibi sonuçlar doğurabilir. Diş dolgusu farklı materyaller ile yapılabilir. Dişin yeri, işlevi, çürüğe bağlı dişte oluşan boşluğun seviyesi ve konumu gibi faktörlere bağlı olarak kullanılacak dolgu materyaline karar verilir.

DOLGU TİPLERİ NELERDİR?

Kompozit Dolgular: Dişle aynı renkte olan ışınla sertleştirilen dolgulardır. Dişin üzerine özel yapıştırıcılarıyla uygulanırlar. Estetik ve ekonomik bir tedavi seçeneğidir. Ön bölge ve arka bölge için ayrı tipleri mevcuttur. Dolaysıyla ağızdaki bütün dişler için rahatlıkla uygulanabilirler. Yapılarından dolayı porselen kadar dayanıklı değillerdir. Çay, kahve gibi boyayıcı ajan içeren maddelerden dolayı renk değişimi olabilir. İyi yapılmış bir cilayla uzun yıllar kırılmadan kullanılabilirler.

Amalgam Dolgular: Amalgam; civa, gümüş alaşımı, bakır ve kalayın bir karışımıdır. Gri-siyah renkte arka bölgedeki dişler için kullanılan bir dolgu tipidir. İçeriğindeki civadan dolayı zararlı olduğu söylense de kanıtlanmış klinik bir çalışma yoktur. Estetik olmaması dezavantajıdır.

Porselen İnley-Onley Dolgular: Laboratuarda teknisyen tarafından hazırlanan porselen esaslı dolgulardır. Normal dolgu yapılır gibi dişteki çürük veya eski dolgu temizlenir, kaviteden ölçü alınarak laboratuara yollanır. İleri teknoloji ile hassas bir çalışma sonucu elde edilirler. Özel yapıştırıcıları ile dişe yapıştırılırlar. Çok büyük dolgu yapılması gereken ve kuron kaplama yapılması istenmeyen durumlarda en ideal tedavi seçeneğidir. İnley dolguların dişle bütünlüğü çok iyidir. Diş-dişeti uyumu mükemmeldir. Çok kuvvetli yapıştırıcılarla yapıştırıldıklarından dolayı kırılma riskleri kompozit ve amalgam dolgulara göre yok denecek kadar azdır. Tek dezavantajı maliyetinin diğer dolgu fiyatlarına göre fazla olmasıdır.